7 tips voor het plaatsen van een televisie in de badkamer

Als u voor een badkamerrenovatie, een complete verbouwing of een geheel nieuwe badkamer staat en overweegt een badkamertelevisie op te nemen, zijn deze 7 tips voor u! Hier zijn de belangrijkste punten om te overwegen bij het installeren van een televisie in de badkamer, van het type aansluiting tot de ideale kijkhoek. Met deze tips zult u geen spijt krijgen van uw beslissing om een televisie in de badkamer te plaatsen!

1. Ga altijd voor een vochtbestendige televisie

Hoewel de eerste tip misschien voor de hand ligt, is het essentieel om te benadrukken. Niet alle televisietoestellen zijn geschikt voor gebruik in de badkamer. De meeste reguliere televisies zijn niet bestand tegen de hoge luchtvochtigheid, wat kan leiden tot corrosie en een verkorte levensduur. Bovendien zijn er praktische problemen zoals condensatie op het scherm en niet-waterbestendige afstandsbedieningen. Speciale badkamer tv’s bieden oplossingen voor al deze problemen. Zowel de televisie als de afstandsbediening zijn waterbestendig, en dankzij het verwarmde LED-scherm ontstaat er geen condensatie. Het is daarom altijd verstandig om te kiezen voor een vocht- of waterbestendige televisie voor gebruik in de badkamer.

2. Plaats de badkamer tv in zone 1 of 2

Hoewel het mogelijk is om een vocht- of waterbestendige tv te plaatsen, wordt het toch afgeraden deze te installeren in zone 0 van de badkamer (zie afbeelding), aangezien dit de meest vochtige zones zijn (zone 0 bevindt zich in het bad of de douchebak). De meest geschikte locatie voor een televisie in de badkamer is zone 2 (zone 1 is ook een optie), die zich binnen een straal van 60 cm rondom het bad of de douche bevindt. Hier biedt de televisie goed zicht en geluid. Omdat zone 2 zich direct langs het bad bevindt, blijft de waterbestendigheid van de televisie nog steeds een belangrijk aandachtspunt.

3. Bepaal of u wilt inbouwen of opbouwen

Zodra u een locatie in gedachten heeft, rijst mogelijk de belangrijkste vraag: “kiest u voor inbouw of opbouw?” Hoewel de specificaties van de televisies hetzelfde zijn, verschilt de bevestigingsmethode. Een inbouwmodel kan naadloos worden geïntegreerd in de muur voor een strakke badkameruitstraling, terwijl een opbouwmodel met de juiste VESA-steun (200×200) juist flexibel kan worden geplaatst.

Let op: in beide gevallen wordt gewerkt met een zogenaamde Mediabox, de computer van de Badkamer TV. De Mediabox moet geplaatst worden op een plaats waar deze niet nat kan worden. Standaard wordt de Badkamer TV geleverd met een 150 cm lange kabel voor de Mediabox.

4. Denk aan de inkijkhoek van het scherm

Of u nu kiest voor inbouw of opbouw, het is essentieel dat de televisie zo wordt geplaatst dat u een comfortabele kijkhoek heeft vanuit het bad. Let vooral op uw nekpositie: hoeft u niet te draaien of te veel omhoog te kijken om het scherm goed te zien? Dan heeft u de juiste kijkhoek.

5. Komen alle gewenste kabels tot de gewenste locatie?

Nu u weet aan welke eisen de locatie voor het plaatsen van een badkamertelevisie moet voldoen, is de volgende vraag of alle benodigde en gewenste kabels deze locatie kunnen bereiken. Uiteraard is er stroom nodig voor de Mediabox. Hoewel de badkamer tv ook via WiFi werkt, raden we aan om ook een internetkabel te trekken voor een extra stabiele werking van de smart-functionaliteiten. Optioneel kan de televisie ook worden voorzien van een coaxverbinding voor digitale televisieontvangst.

6. Gebruik roestvrij stalen schroeven (en steunen)

Evenals de televisie en afstandsbediening die bestand moeten zijn tegen vocht en zelfs water, dienen ook de bevestigingsmaterialen hieraan te voldoen. Kies daarom altijd voor roestvrijstalen schroeven en steunen om corrosie en roest buiten de badkamer te houden.

7. Zorg voor een aardlekschakelaar

Om zo veel mogelijk veiligheid in te bouwen kan het interessant zijn om een (aparte) aardlekschakelaar in te bouwen die het stopcontact in de badkamer beveiligd. Dit is vooral interessant als er een nieuw stopcontact voor de badkamer televisie aangelegd moet worden. Het is zeker geen must, maar als u toch bezig bent kan extra veiligheid geen kwaad. Een speciaal geaard stopcontact in de badkamer is trouwens niet nodig.

Geniet van televisie en streamen in de badkamer

Is het u gelukt om aan de hand van deze 7 tips een gewenste locatie in uw (nieuwe) badkamer te vinden? Dan is het genieten van live tv en uw favoriete streamingsdiensten – terwijl u in bad ligt – nog maar een paar stappen weg.

Benieuwd naar de AquaSound badkamer tv? Zoek een dealer bij u in de buurt om hem in het echt te zien of lees hier verder. Direct aanschaffen kan uiteraard ook via onze webshop.

crossmenu