Wifi of Bluetooth speaker kopen? De verschillen uitgelegd

Als u op zoek bent naar een nieuwe (waterdichte) speaker of juist naar meerdere speakers dan valt al snel op dat er een keuze gemaakt moet worden tussen Bluetooth speakers of Wifi speakers. Ook binnen het AquaSound assortiment waterdichte inbouw speakers heeft u deze keuze. In dit blog gaan we in op de verschillen, zodat u een weloverwogen keuze kunt maken tussen een Wifi of Bluetooth speaker. Wilt u meer dan twee speakers inbouwen, dan zijn Wifi speakers het meest voor de hand liggend. Wij zeggen niet voor niets: Bluetooth speakers zijn goed, Wifi speakers zijn beter.

Het verschil tussen Wifi en Bluetooth

Het belangrijkste verschil tussen Bluetooth en Wifi speakers is uiteraard de manier waarop de connectie wordt gemaakt tussen de audiobron en de speaker(s). Hierbij is het vooral belangrijk om de audiobron (of toekomstige audiobron) in het achterhoofd te houden en of deze Bluetooth en/of Wifi ondersteund is. Bij een Bluetooth speaker wordt er een permanente directe connectie tussen de audiobron en de speaker gemaakt. Er kan enkel muziek gestreamd worden vanaf één audiobron zodra deze is verbonden met de speaker. Bij een Wifi speaker verloopt deze connectie via uw eigen Wifi netwerk. Dit maakt het makkelijker om van audiobron te wisselen en heeft als bijkomend voordeel dat dit minder van het batterijvermogen van de audiobron vraagt, aangezien deze meestal al verbonden is met het Wifi netwerk.

De twee manieren van connectie maken met de speakers kennen andere eigenschappen terwijl de speakers nagenoeg gelijk kunnen zijn. Zo is het bereik van Bluetooth minder ver dan dat van Wifi. Een Bluetooth speaker is vaak beperkt tot 7-9 meter. Wifi speakers zijn bereikbaar voor alle apparaten op hetzelfde Wifi-netwerk. Het bereik is dus zo groot als het bereik van uw netwerk. Bij Bluetooth speakers kan er maar maximaal met één paar (dus twee speakers) tegelijkertijd gekoppeld worden. Ook verschilt de kwaliteit van de te streamen muziek. Hoewel u hier een goed getraind oor voor nodig heeft, zit er een verschil in geluidskwaliteit tussen Bluetooth (2,1 Mbit/s) en Wifi (11 Mbit/s) speakers.

Bluetooth speakers vs. Wifi speakers

Wij zeggen daarom niet voor niets “Bluetooth speakers zijn goed. Wifi speakers zijn beter.” Maar dat betekent niet dat Wifi speakers ook voor elke situatie beter geschikt zijn. Afhankelijk van uw gebruik kunnen Wifi speakers een overkill zijn. Als u enkel muziek in een vaste ruimte (zoals de badkamer of douchecabine) wilt afspelen, waar de audiobron nooit te ver weg is, dan is Bluetooth nog steeds een prima oplossing. Ligt de audiobron juist niet in de buurt van de speaker, of wilt u meerdere speakers plaatsen die tegelijkertijd (of onafhankelijk van elkaar) te gebruiken zijn dan is Wifi noodzakelijk. Wifi heeft geen afstandsbeperkingen meer, nagenoeg geen ‘drops’ en is geschikt voor één of meer zones. Zie hieronder in één oogopslag de verschillen tussen Wifi en Bluetooth speakers en bepaal welke uw voorkeur heeft.

voordelen wifi en bluetooth speakers

Voordelen van de AquaSound speakers

Wat alle AquaSound speakers met elkaar gemeen hebben is dat ze waterdicht zijn. Ze zijn te gebruiken in de vochtigste kamer in huis (de badkamer) maar zijn ook buiten te gebruiken sommige zelfs in de sauna. Zoals al aangegeven zit er tussen de speakers zelf geen verschil, ze kunnen namelijk met een Bluetooth ontvanger of een Wifi ontvanger geleverd worden. AquaSound richt zich voornamelijk op inbouwspeakers. Deze kunnen eenvoudig in valse plafonds verwerkt worden, of het nu buiten, in de keuken, woonkamer of badkamer is. Met AquaSound verwerkt u in elke kamer mooi geluid.

crossmenu