Waterdichte speakers: andere toepassingen van AquaSound speakers

Dat speakers voor in de badkamer waterdicht moeten zijn is een logisch gegeven. Maar niet alleen in de badkamer is een zekere mate van waterdichtheid wenselijk. Er zijn ook andere toepassingen waar het veiliger is om waterdichte speakers te plaatsen. In dit blog gaan we in op de manier waarop waterdichte speakers worden geclassificeerd, welke classificaties er zijn en natuurlijk voor welke toepassingen u de speakers kunt gebruiken. AquaSound heeft een breed aanbod waterdichte speakers, met verschillende beschermingsgraden. Er zijn twee overeenkomsten tussen al onze speakers; het zijn inbouw speakers welke zowel met een WiFi als Bluetooth ontvanger kunnen werken.

Waterdichte speakers IP-classificatie

Het aanbod waterdichte speakers is breed, zelfs binnen het AquaSound assortiment hebben we een uiteenlopend aanbod. Naast dat onze waterdichte speakers verschillen op inbouwmaat, diameter en vermogen zit er ook een verschil in de IP-classificatie, de beschermingsgraad tegen stof en vocht. Ook AquaSound gebruikt de IP-classificatie om de mate van waterdichtheid uit te drukken.

IP staat voor Ingress Protection (beschermingsgraad) en wordt uitgedrukt in twee cijfers. Het eerste cijfer geeft aan hoe goed de speaker beschermd is tegen het binnendringen van vaste deeltjes zoals stof, het tweede cijfer gaat in op de bescherming van vocht. Hierbij geldt hoe hoger het cijfer, hoe beter de speaker vocht- en waterbestendig is.

Vaak staat er ook een X opgenomen in de IP-classificatie. Deze X geeft aan dat het product hier geen bescherming biedt (of niet is getest). Aangezien bij onze waterdichte speakers stof geen probleem is testen we enkel op de beschermingsgraad tegen vocht, onze IP-classificaties beginnen daarom allemaal met IPX. Het tweede cijfer geeft de mate van bescherming tegen vocht aan. Een overzicht van alle gradaties:

  • IPX1: Druppeldicht. Bestand tegen verticale druppels.
  • IPX2: Druppeldicht. Bestand tegen druppels vallend onder een hoek van 15°.
  • IPX3: Spatdicht. Bestand tegen besproeiing van water (10 liter per minuut) onder een hoek van maximaal -60° tot 60°.
  • IPX4: Plensdicht. Bestand tegen besproeiing van water (10 liter per minuut) onder iedere hoek.
  • IPX5: Sproeidicht. Bestand tegen 3 minuten lang besproeien vanaf 3 meter afstand met 12,5 liter per minuut water onder iedere hoek.
  • IPX6: Waterbestendig. Er zal géén waterindringing in het item plaatsvinden in het geval dat het 3 minuten lang, vanaf 3 meter afstand bespoten wordt met 100 liter water per minuut onder iedere hoek.
  • IPX7: Dompeldicht. Bestand tegen onderdompeling in water van maximaal 30 minuten tot op een diepte van maximaal 1 meter.
  • IPX8: Waterdicht. Bestand tegen onderdompeling in water tot op een diepte van maximaal 1 meter. Continue bruikbaar, temperatuur en andere omstandigheden spelen hierbij een rol.
  • IPX9: Vochtdicht. Bestand tegen een vochtigheidsgraad van meer dan 90% of bij besproeien onder hoge druk.

Waterdichte luidsprekers voor buiten

De waterdichte luidsprekers van AquaSound hebben minimaal de IPX4 classificatie. Hoewel dit in de meeste gevallen voldoende is om buiten te gebruiken, adviseren we in specifieke gevallen toch de speakers met een IPX6 classificatie.

Speakers met een IPX4 classificatie zijn prima te gebruiken onder een overkapping, veranda of in een tuinhuisje of schuur. Eigenlijk overal waar ze niet in de directe regen of ander contact met water worden geplaatst. Kies voor de speakers met een IPX6 classificatie als de locatie die u op het oog heeft juist wel nat kan worden door de regen of bijvoorbeeld uw tuinsproeier. Onze speakers met een IPX6 classificatie blijven namelijk ook in de volle regen functioneren.

Waterdichte speakers voor in de sauna of stoomcabine

Op bepaalde plaatsen is enkel een waterdichte speaker niet voldoende. Bijvoorbeeld in de sauna of stoomcabine. Naast de hoge luchtvochtigheid is de temperatuur hier ook een factor waar de speakers bestendig tegen moeten zijn. AquaSound heeft daarom een speciale sauna speaker ontwikkeld, maar net als onze badkamer speakers is ook deze multifunctioneel inzetbaar. De Jazz Extreme heeft namelijk geen problemen met temperaturen van -25 tot +100 graden Celsius. Dus of u nou een Finse sauna of koelcel wilt voorzien van muziek, de Jazz Extreme kan het aan!

Waterdichte boxen voor in de camper of boot

Campers en boten staan erom bekend dat de luchtvochtigheid nog wel eens boven de 60% uitkomt. Hier wordt meestal ook rekening mee gehouden tijdens de bouw. Juist daarom adviseren we om bij het plaatsen van boxen in de camper of boot voor de waterdichte variant te kiezen, ook binnen. Hier zijn de speakers met een IPX4 classificatie prima voor geschikt. Heeft u een inbouwplek buiten op het oog, kies dan voor de speakers met een IPX6 classificatie zoals de Jive Eco of de Jazz Extreme.

Waterdichte speakers koppelen aan een waterdichte radio of eigen device?

Nu u de classificaties en enkele toepassingen van onze waterdichte speakers kent is de volgende vraag; op welke manier wilt u muziek afspelen over de speakers? Kiest u voor uw eigen device of zoekt u juist een waterdichte controller om dit te doen. Net als de speakers van AquaSound is ook de badkamerradio waterdicht en daardoor breder in te zetten dan uitsluitend in de badkamer. Dankzij zij IPX7 classificatie is deze radio dompeldicht en bestand tegen de guurste weersomstandigheden. Is een waterdichte radio te veel van het goede, dan kunt u ervoor kiezen om uw eigen device te koppelen aan de waterdichte speakers. U kunt kiezen voor Bluetooth of WiFi speakers, het belangrijkste verschil is het bereik van de ontvanger en de mogelijkheid tot het afspelen van muziek op meerdere speakers tegelijkertijd (multiroom). Dit kan enkel met WiFi-speakers.

We zijn benieuwd voor welke waterdichte speaker u kiest en waar u de speakers gaat inbouwen!

crossmenu